tisdag 20 juli 2010

Det obyggda Stockholm - 2: Karl XII-bron




Ett av de historiskt möjliga alternativen till Centralbron: En kombinerad gatu-och järnvägsbro i Ringvägens förlängning genom Skinnarviksberget över Riddarfjärden till strax väster om Stadshuset där den kunnat ansluta till en förlängd Kungsgata. Hade den byggts under sent 1800-tal så hade den säkerligen försetts med en klaffbro modell Tower Bridge. Centralstationen hade hamnat längre norrut, ungefär vid Norra Bantorget.

Snabbskiss från Stadshuskajen idag.

måndag 12 juli 2010

Dagens tinne



Två varianter till på temat "spira av tekniska takinstallationer".

söndag 11 juli 2010

Dagens tinne

Tekniska takinstallationer arrangerade till ett torn med spira. Fläktrum och elskåp utgör kärnan, fyra luftfilter blir krukdekorationer i tornets hörn och mobilmasten får lösa påhängsplåtar som döljer antennerna och ger dem en fågelsilhuett. Funktionalistkosher eftersom alla dekorationselement tekniskt sett har en praktisk funktion.

fredag 9 juli 2010

Dagens tinne

En stadshusinspirerad spira till, fast symmetrisk. Liksom med den befintliga beror intrycket på betraktningsvinkeln. Önskas den ännu mer minimalistisk kan man räta ut de svängda linjerna.

torsdag 8 juli 2010

Dagens tinne

Stadshusspiran i minimalistisk design utan rojalism och onödig symmetri och med guldet och kopparn utbytt mot cool svartmetall. Designen funkar förstås också på nybyggen utan ikonstatusbelastning.

onsdag 7 juli 2010

Det obyggda Stockholm - 1

Snabbskisser från Riddarholmskajen idag. Den obyggda Skinnarviksborgen ovanför Münchenbryggeriet dominerar Södermalms silhuett och det ej förverkligade skyskrapeklustret på västra Kungsholmen förlänar stadens skyline en värdig upphöjdhet.

"Very nice" sa en kinesisk turist som tittade över axeln på mig, utan att förstå något.

tisdag 6 juli 2010

Dagens tinne

Assymmetrisk och lätt organisk spira som helst konstrueras av kolfiber för den mattsvarta och jämna ytans skull. Alternativt utförs den i järn och för då tankarna till en fransk lilja eller liknande 1800-talskrusidull, vilket gör att den inte sticker av för mycket på t ex en hypotetisk nybyggnad på Östermalm.

Bonus: Fågelavstötande, speciellt om kanterna görs riktigt vassa.

måndag 5 juli 2010

Dagens tinne


Den svängda toppen på fasaden gör att den här lösningen nog fungerar bäst på fristående torn. Om man satte upp hörntorn med den här designen kan jag inte riktigt se hur en matchande huskropp skulle se ut...

söndag 4 juli 2010

Dagens tinne

En sjöinspirerad spira, lämplig för runda hörntorn.

lördag 3 juli 2010

Dagens tinne

Ett sätt att få en ren dekorationsdetalj som en spira att godtas av modernistiskt skolade arkitekter är att maskera den som ett byggnadselement med praktisk funktion. Här låter vi fasaden fortsätta hela vägen längs spiran, men bakom fönstren i de tre översta "våningarna" finns förstås ingenting.

fredag 2 juli 2010

Dagens tinne

Ett förslag till hitech-hörntorn med vag jugendprofil. De vassa spetsarna dikterar materialvalet, som än en gång blir metall, matt naturfärgad eller målad. Det som ser ut som en utsiktsbalkong är något inom modernismen så förbjudet som en ren dekorationsdetalj utan praktisk funktion, liksom förstås hela spiran.

torsdag 1 juli 2010

Dagens tinne

Tinnar och torn är lite olyckligt misskända av dagens arkitekter. Moden kommer och går. En anledning till tinnföraktet inom kåren är att de är så starkt förknippade med den avskydda förmodernismen och de stilideal och materialpreferenser som gällde då - så varför inte göra dem rumsrena igen med minimalistisk design och moderna materialval, t ex rostfritt stål?