söndag 6 maj 2012

Norrsken över Torsgatan: Ett förslag till Tors Torn 3.0


Kan den nya uppdaterade Tors Torn-designen vara på väg till sist? Det har talats om den sedan 2010 och tecknen hopar sig: Epstein m fl skriver förhoppningsfullt om en nedkapad version, och ett stort hål gapar på platsen för Hagastaden i Kulturhusets "Stockholm Bygger"-modell, vilket indikerar att det handlar om rätt omfattande ändringar. Kan vi hoppas på en lika stor förbättring som mellan version 1.0 (den med de balanserande byggklossarna) och 2:an?

I väntan på att den officiella versionen ska presenteras passar jag på att komma med ett eget förslag. Wolodarskis grunddesign bibehålls men fasaden görs mjukt böljande och svängd, som ett draperi:Med fasadbelysning och LED-lampor skulle man kunna skapa en rörlig illusion av norrsken:


Bonus: Husen bildar sitt eget virtuella höghuskluster.


Uppdatering 120606: Staden skrotar Wolodarskis design och utlyser en öppen tävling. 

7 kommentarer:

 1. Tingesten! Hur kommer det sig att du gör ett bättre arkitektjobb än 90% av Sveriges ariktekter?

  Det HÄR gillar jag starkt! Läckert att dom ger en höghuskluster känsla och på samma gång något som LYSER upp i natten. Sverige om något land borde ha mer Led-belysning på högre hus osv.
  Hoppas du kan illustrera en annan fasad på t.ex högtorgs skraporna också med Led ljus eller spegelglas ytor...

  Ja ja hur som helst Läckert Gjort!
  Vad är felet på landets arkitekter?
  Varför kan dom inte göra som Mr. Tingesten?

  TACK å jag fullkommligt Mmmmm när jag ser detta :D!

  Mvh Nekav

  SvaraRadera
 2. Elegant, fantasifullt, modernt och inbjudande!

  Om jag får önska mig en bild till så vore det intressant att se hur det skulle se ut i dagsljus, alltså utan LED-effekten.
  Jag gissar att fasaden är vit, eller?

  Hur som helst ser det mycket fint ut.

  //Pawel Flato

  SvaraRadera
 3. Det här ser riktigt fint ut tycker jag. Jag ser visserligen viss charm i den tidigare kantiga versionen också, men har förståelse för om inte alla gör det. Denna design borde tilltala fler!
  Mvh Magnus

  SvaraRadera
 4. Man får komma ihåg att de presenterade studierna av Tors torn är endast volymstudier och inte färdiga arkitekturförslag. Kanske hade någon föreslagit just böljande fasader med led- belysning vid en bearbetning?Största problemet med Wolodarskis volymskiss är desvärre att den avtrappande volymen ger katastrofalt dålig hissekonomi vilket gör att ingen vill bygga. En helt ny volym behövs som är ekonomiskt hållbar.
  /arkitekt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte var Wolodarski tänkte sig hissarna, men i den högsta delen är väl ett lågoddstips. Varför det skulle ge "dålig hissekonomi" förstår jag inte, man sätter ju in hissar i varje trappuppgång i varje fyravåningshus.

   Skälet till att finansiären Oslo Næringsvesev A/S drog sig ur var helt enkelt att staden krävde ett orimligt högt pris för tomten. Det priset är säkerligen sänkt nu, men det hade man ju kunnat erbjuda norrmännen från början.

   Radera
  2. Oslo Næringseiendom A/S heter förstås företaget och inget annat.

   Radera