måndag 9 juli 2012

StockholmDubai10 kommentarer:

 1. Inspirerande bilder! Tänk om det ändå vore ambitionen i verkligheten!
  /Erkki

  SvaraRadera
 2. En liten kommentar i photoshoppandet, om du placerar huset med basen synlig (eg på lugnetterassen), så bör inte våningshöjden vara mindre än på de existerande husen som är dubbelt så långt bort. Om det inte är ett smurfhus förstås!

  Annars är jag helt med dig!

  /Micke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tanken är att höghuset står mitt emellan de två röda husen, och då stämmer våningshöjden någorlunda. Tycker själv att det är den sämsta av bilderna, men av andra orsaker: Himlen är fullt märkbart stretchad på höjden, och brännvidden är helt olika på höghuset (tele) och bakgrunden (vidvinkel) vilket gör att perspektiven inte stämmer så bra överens (syns speciellt bra på helikopterplattan). Men det är konceptet som räknas. Tänk om H-by Sjöstad fått något enda hus som inte är fyrkantigt? Tänk om man placerat ut "höjdaccenterna" medvetet för att uppnå en estetisk verkan och inte bara hipp som happ där det råkat bli en tomt över? Tänk om Sveriges absolutförbud mot arkitektoniska utsmyckningar hävdes?

   Radera
 3. Vilken dröm. Men detta kommer vi aldrig få se i landet lagom. Skönhetsrådet skulle få spasmer. Tack för fina bilder!

  SvaraRadera
 4. Snyggt photoshoppande. Generellt kan man väl säga att det ser bättre ut där höghusen står som klustrar med varierande höjd. Enstaka klumpar känns trist. Det är väl delvis det som gör att jag är skeptiskt till höga byggnader i Stockholm. Där det finns utrymme att bygga i klustrar är inte fastighetspriser tillräckligt höga för att det ska löna sig och i innerstan där det möjligen kan löna sig är det dåligt med utrymme så det skulle mest bli några enstaka pinnar som sticker upp. Dessutom tycker jag faktiskt inte att höghusen ser särskilt bra ut i innerstan rent estetiskt.

  SvaraRadera
 5. Haha, klockrent val i bild nr 9!(Samma område som Bofills båge? Vet inte så mycket om STHLM)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt korrekt, det är bågens lite rakare sidoflygel mot Fatburs Brunnsgata. Höghuset (hämtat från Doha) hade faktiskt kunnat vara ritat av samme arkitekt. Postmodernismen bara blåste förbi i Sverige, men tack och lov hann Södra station-området bli byggt innan arkitekturen dog sotdöden i Sverige.

   Radera
 6. Snygga bilder! Men var är den tredje bilden tagen? Kan urskilja Årstabroarna men har ingen aning om vad gatan heter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Långholmsgatan, vid Västerbrons södra landfäste. Det kraftiga telet förrycker perspektivet och jag blev själv förvånad att man kan se Årstabroarna därifrån.

   Radera
 7. Skoj har själv länge tänkt photoshoppa sthlm. Tycker det är bra med isolerade skyskrapor till skillnad från isolerade förorter.

  SvaraRadera